رسانه عمومی جای دامن زدن بر اختلافات انواع طب نیست
به گزارش وبلاگ نیازمندی، طرح موضوع طب سنتی در رسانه ملی آن هم به صورت تخصصی به دلیل حساسیت های بالایی که دارد، نیازمند یک پذیرش جمعی از سمت مدیران سازمان و مخاطبان است. برنامه انارستان به عنوان یکی از نمونه های پیروز درپرداخت به این موضوع ...
گروه فرهنگ و هنر وبلاگ نیازمندی- نرگس روزبه؛ انارستان یکی از برنامه های شبکه افق سیما است که با آغاز همه گیری ویروس کرونا، پخش آن آغاز شد، برنامه ای که با موضوع طب سنتی و نگاه به پزشکی مدرن، با حضور متخصصان طب ایرانی و پزشکان متخصص در حوزه های گوناگون، به ارائه راه چاره های عملی برای مقابله با بیماری ها و زندگی سالم پرداخته است.
واقعیت این است که طرح موضوع طب سنتی در رسانه ملی آن هم به صورت تخصصی به دلیل حساسیت های بالایی که دارد، نیازمند یک پذیرش جمعی از سمت مدیران سازمان و مخاطبان است. برنامه انارستان به عنوان یکی از نمونه های پیروز درپرداخت به این موضوع با کمترین حاشیه سازی توانسته است گام روبه جلویی را در طرح مباحث طب سنتی بردارد.
علاوه بر این، انارستان کوشش کرد تا تنها به تبادل نظر با کارشناسان طب سنتی و پزشکان متخصص اکتفا نکند، و به همین دلیل دست به فراوری 5 آیتم محتوایی زد؛ نون و نمک با موضوع شیوه های صحیح خورد و خوراک، مشت و مال با موضوع اعمال یداوی، حال و هوا درباره مدیریت روح و روان و خواب و بیداری، حرف و حدیث شامل مشهورات حوزه طب سنتی و پزشکی و خبر که به اخبار روز در حوزه طب سنتی و پزشکی مدرن می پردازد، از جمله آیتم هایی بودند که سعی کردند در تکمیل صحبت کارشناسان اطلاعات بیشتری در اختیار مخاطب قرار دهند.
با آغاز ماه مبارک رمضان، تغییراتی در فرایند پخش و فرم محتوایی برنامه رخ داد که به همین بهانه با علی خواجه تهیه نماینده برنامه و مجتبی طالقانی سردبیر برنامه به تبادل نظر نشستیم؛
علی خواجه تهیه نماینده برنامه انارستان پیرامون تغییرات فصل چهارم برنامه نسبت به فصل گذشته، گفت: سری جدید برنامه انارستان از 3 آذر 99 آغاز شد. این فصل نسبت به قبل 5 تغییر اساسی داشت. اولین تغییر، مجری آقای برنامه بود که آرمان غفاریان به جای آقای هوشمندی نژاد اجرای برنامه را برعهده گرفت. تغییر دیگر، ساعت برنامه بود که از 7 عصر به 4 بعد از ظهر تغییر کرد.
سومین تغییر، ضبطی شدن برنامه بود و تغییرات فرمی که مبتنی بریکسری تصمیمات محتوایی بود؛ بخش هایی که در هرکدام به برخی مباحث به شکل تخصصی پرداخته می شد این آیتم ها، هم شامل آیتم های گرافیکی بود هم آیتم های رئال و سریالی که با تقسیم بندی های محتوایی سعی کردیم حوزه های مختلف طب سنتی را پوشش بدهیم و هرکدام را در آیتم جداگانه قراردادیم. مثل بخش های اعراض نفسانی، اعمال یداوی و تغذیه.
علی خواجه درباره تغییرات برنامه ویژه ماه مبارک رمضان نیز گفت: از ابتدای ماه مبارک رمضان دو تغییر جدی در شکل پخش برنامه رخ داد. پخش برنامه به جای سه روز در هفته روزانه شد و از حالت ضبطی به حالت زنده تغییرکرد و از همه مهم تر تغییرات محتوایی و فرمی بود که با تغییر تیم سردبیری از ابتدای ماه مبارک رمضان رخ داد که این فرایند باعث رشد 4 برابری برنامه شد و این رشد هم در آمار های برنامه و هم درشبکه اجتماعی برنامه کاملاً محسوس بود.
مجتبی طالقانی سردبیر برنامه انارستان پیرامون تغییرات محتوایی در برنامه های ماه مبارک نیز گفت: ما برای ماه رمضان 15موضوع مرتبط با این ماه قرار دادیم. موضوعاتی که افراد غالباً با آن ها درگیر هستند مثل تشنگی یا مسائل کلیوی و دیابت در کنار روزه داری، اما مهم ترین تغییر محتوایی که در ماه مبارک برای برنامه رخ داد، حضور بیماران در کنار پزشکان خود بود؛ در 15 قسمت از برنامه ما بیمارانی داریم که از درمان طب رایج نتیجه نگرفتند و یا فرایند درمانی طولانی و سختی درپیش داشتند که ترجیح دادند ادامه درمان را با طب سنتی انجام دهند و حالا نتیجه گرفتند. الحمدلله این قسمت از طرف مخاطبان با استقبال خوبی روبه رو شد.
طالقانی درپاسخ به این سوال که آیا چنین ایده ای موجب تقابل بین طب سنتی و رایج و سردرگمی مخاطب نمی گردد؟ گفت: اصلی ترین هدف و رویکرد برنامه این است که این گزاره را در جامعه جابیندازد که طب سنتی قرار نیست بساط طب نوین را برهم بزند بلکه قرار است مثل یک تیم، همراه و یاری نماینده طب رایج باشد.
ما اتفاقاً خیلی تأکید داریم تا بیماران نامی از بیمارستان یا پزشک معالجی که از آن ها نتیجه نگرفتند، نبرند و حتی ما در یکی از برنامه هایی که احساس کردیم کمی در حق کادر درمان کرونا بی انصافی شد، از مجری خواستیم که توضیحاتی را در این خصوص بدهد تا برنامه به سمت حاشیه ای نرود.
علی خواجه نیز پیرامون نحوه مدیریت و کنترل این اختلافات در برنامه گفت: برنامه انارستان برنامه تخصصی طب سنتی است و مثل باقی برنامه های پزشکی نیست که درحاشیه یا محدود به یکی دوتا برنامه از اساتید این طب استفاده کند لذا تیم سردبیری، جریان شناسی بسیار خوبی از رویکرد های مختلف طب سنتی، اسلامی و دیگرشاخه های آن دارند و کوشش می نمایند بخشی از جریان هایی که مبانی علمی ندارد یا مبانی ضعیف تری دارد که حواشی آن ها به درد رسانه جمعی نمی خورند را در برنامه کمرنگ نمایند.
او ادامه داد: استراتژی اصلی ما در انارستان این است که تا حدامکان به مباحث اختلافی بین طب سنتی و طب مدرن نپردازیم مگر موضوع خیلی حیاتی و کلیدی باشد که با استدلال های منطقی مطرح می گردد. ما با یاری و همراهی تیم سردبیری و اساتید، خداروشکر تا الان اجازه ندادیم مباحث اختلافی مخصوصا آن هایی که پایه های علمی ضعیف تری دارند در برنامه مطرح گردد چراکه مخاطب اگر بیمار باشد تنها دغدغه درمان دارد و اگر ماهم بخواهیم استرس اینکه چه طبی درست است چه طبی غلط راهم به او بدهیم، عملاً راه درمان را برای او بستیم.
با اینکه در محافل علمی بالاخره این اختلافات هست، ولی فرق این است که آنجا مباحثه شکل می گیرد و اساتید و پزشکان بین خودشان بحث می نمایند، اما اگر بخواهیم بر این تقابل در محفل رسانه ای و عمومی دامن بزنیم به مخاطب و اعتبار طب ضربه جدی خواهیم زد. شاید برخی ها از این حواشی برای دیده شدن برنامه شان در کوتاه مدت استفاده نمایند، اما قطعا در بلندمدت از اعتبار آن برنامه هم کم خواهد نمود.
آرمان غفاریان مجری برنامه نیز در این باره گفت: اینکه این برنامه یکسال با کمترین حواشی روی آنتن شبکه رفته به این خاطر است که هدف اصلی تمام عوامل خدمت به مردم است و ما قصد تحمیل خودمان را به مردم نداریم. ما طب سنتی و طب مدرن را در کنارهم و نه مقابل هم می بینیم هرچند که پایه های اصلی طب مدرن هم از طب سنتی سرچشمه گرفته است.
ما برنامه های زیادی با موضوع کرونا روی آنتن بردیم و افراد خیلی زیادی از طب سنتی در پیشگیری از کرونا نتیجه گرفتند و همه این ها ریشه در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد که در هردو طب مورد توجه است و اشتباه است که این دو طب را گاهی روبه روی هم قرار می دهند.
مجتبی طالقانی درپاسخ به این سوال که چقدر حضور این برنامه در شبکه افق سایه ایدئولوژیک بر موضوع طب ایرانی انداخته است، گفت: درباره حضور انارستان در این شبکه باید بگویم که هیچ شبکه ای به اندازه شبکه افق دست ما را برای طرح مباحث طب سنتی باز نمی گذاشت و شبکه افق به دلیل اختیاراتی که دارد راحت تر از باقی شبکه ها با طرح این مباحث کنار می آید.
تهیه نماینده برنامه درباره سختی های اعمال این تغییرات و هم زمانی آن با ماه رمضان، گفت: تغییر برنامه به حالت زنده و روزانه آن هم در ماه مبارک سختی هایی دارد که به لطف خدا بخاطر شناخت کافی اساتید از برنامه، راه خیلی سختی در پیش نداشتیم. برنامه انارستان در بین اساتید صندلی معتبر و قابل قبولی پیدا نموده است که این هم از لطف و زحمت تیم های قبلی بوده به همین دلیل ما حتی با توجه به فشردگی کار، خیلی با مشکل هماهنگی مهمان روبرو نشدیم و اساتید اکثراً با برنامه همکاری می نمایند.
منتهی یکسری سختی ها طبیعتاً بخاطر تعداد بالای برنامه ها و ضرورت آنتن همراه ما بوده است، اما با وجود این سختی ها برنامه های ماه مبارک ما هم از نظر مخاطب و هم نظر کیفیت رشد قابل قبولی داشته است؛ که می گردد گفت ماحصل کوشش دوستانمان در تیم سردبیری بود که توانستند برنامه را سرپا نگه دارند.
سردبیر برنامه با اشاره به یکی دیگر از تغییرات جدید دربرنامه، گفت: یکی از تغییرات برنامه که از دوهفته قبل از ماه مبارک آغاز شده بود و درماه رمضان سازوکار منظم تری گرفت، پرسش و پاسخ لایو با مخاطبان بود که بینندگان برنامه می توانند در آخرین پست هر روز سوالات خودشان را با پزشک برنامه مطرح نمایند و پاسخ خود را در لایو بعداز برنامه دریافت نمایند البته که حجم سوالات به قدری زیاد است که نمی توان به همه آن ها پاسخ داد، اما تا اینجا این فرایند، اتفاق مثبتی برای برنامه بود.
علی خواجه درپایان درباره وابستگی برنامه یا سفارشی بودن آن از سمت ارگان خاصی، گفت: مالکیت مادی و معنوی این برنامه تماماً با شبکه افق است ما دوستان و همراهان زیادی داریم که در فرایند برنامه به ما یاری می نمایند مثل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، اما پشتیبانی اصلی از سمت شبکه افق است و برنامه سفارشی یا اسپانسر شده نیست.
منبع: خبرگزاری دانشجو