دنا؛ شاگرد اول رشد فراوری خودرو
به گزارش وبلاگ نیازمندی، در نیمه اول سال جاری بیش از 405 هزار دستگاه انواع خودروی سواری در ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو فراوری شد. دنا به لحاظ بیشترین رشد فراوری، شاگرد اول این دوره است و رانا در رتبه دوم واقع شده است. پراید واقعا از خط فراوری خارج شده است.

با اعلام صورت های اقتصادی سه خودروساز عظیم کشور به بورس، تعیین شد تیراژ آنها در نیمه نخست امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است. بنابر آمار منتشره در سایت کدال، سه غول خودروساز داخلی (ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو) طی 6 ماه نخست امسال در مجموع 405 هزار و 893 دستگاه انواع محصولات را به فراوری رسانده اند تا در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته بیش از 10 درصد افزایش تیراژ را تجربه نمایند. در این بین، ایران خودرویی ها صاحب بیشترین تیراژ هستند، چه آنکه توانسته اند 208 هزار و 30 دستگاه محصول را تا سرانجام شهریور امسال به فراوری برسانند. این آمار حاکی از رشد بالغ بر 40 درصدی تیراژ در مقایسه با نیمه نخست سال گذشته است. از سایپا اما خبر می رسد این شرکت 6 ماه ابتدایی امسال را با روندی نزولی نسبت به مدت مشابه در سال 98 پشت سر گذاشته است. طبق صورت های اقتصادی ارائه شده به بورس، دومین خودروساز عظیم کشور 150 هزار و 417 دستگاه انواع محصول را در 6ماه ابتدایی امسال فراوری نموده و بنابراین در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، بیش از 12 درصد کاهش فراوری را به خود می بیند. در نهایت اما پارس خودرویی ها نتوانسته اند تیراژ 6ماه ابتدایی امسال خود را در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته افزایش دهند. سومین خودروساز عظیم ایران تا سرانجام شهریور امسال 47 هزار و 446 دستگاه محصول را به فراوری رسانده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 3/ 1 درصد کاهش نشان می دهد.
غول های جاده مخصوص اما در شهریور ماه و نسبت به مرداد با افزایش فراوری روبرو شده اند. طبق آمار اعلامی، در ششمین ماه امسال 70 هزار و 582 دستگاه محصول توسط سه خودروساز عظیم کشور به فراوری رسیده که در مقایسه با مرداد افزایش بیش از 17 درصدی را نشان می دهد. در این بین اما سایپایی ها طی شهریور امسال 23 هزار و 632 دستگاه محصول را به فراوری رسانده اند تا در مقایسه با مرداد حدودا 20 درصد افزایش تیراژ را تجربه نمایند. از آن سو ایران خودرو نیز با توجه به تیراژ 41 هزار و 175 دستگاهی اش طی شهریور ماه، نزدیک به 15 درصد نسبت به مرداد افزایش تیراژ را به خود می بیند. از پارس خودرو نیز خبر می رسد این شرکت در ششمین ماه امسال 10 هزار و 182 دستگاه محصول را به فراوری رسانده است. مقایسه این آمار با تیراژ مرداد امسال نشان می دهد سومین خودروساز عظیم ایران 123 درصد رشد فراوری را تجربه نموده است.
با توجه به تیراژ حدودا 406 دستگاهی خودروهای سواری در 6ماه نخست امسال و با فرض آنکه این رقم با احتساب فراوریات خودروسازان خصوصی و محصولات عمومی و تجاری به 500 هزار دستگاه برسد، خودروسازان احتمالا می توانند در سرانجام سال به تیراژ یک میلیون دستگاهی برسند. وزارت صنعت، معدن و تجارت ابتدا تیراژ یک میلیون و 200 هزار دستگاهی خودرو را برای امسال در نظر گرفته بود، اما با توجه به مسائل و چالش های موجود، آن را به یک میلیون دستگاه تقلیل داد.
نگاهی اما به جزئیات آمار فراوری خودروهای سواری در 6ماه نخست امسال بیندازیم تا تعیین گردد غول های جاده مخصوص چه افت و خیزی در این بازه زمانی داشته اند. طبق آمار استخراج شده از صورت های اقتصادی ایران خودرو، گروه پژو این شرکت (به جز پژو 2008) تیراژی 153 هزار و 69 دستگاهی را طی 6 ماه ابتدایی امسال از خود به جا گذاشته است. این آمار نشان می دهد فراوری محصولات پژو در ایران خودرو تا سرانجام شهریور و نسبت به 6ماه ابتدایی سال گذشته، نزدیک به 49 درصد رشد یافته است. ایران خودرویی ها اما آمار پژو 2008 را خارج از خانواده پژو منتشر می نمایند و صورت های اقتصادی آنها نشان می دهد خودروی موردنظر تنها 166 دستگاه فراوری طی 6 ماه ابتدایی امسال داشته است. با توجه به این آمار، فراوری پژو 2008 افتی حدودا 98 درصدی را نسبت به نیمه نخست سال گذشته به خود می بیند. ایران خودرویی ها در مرداد نیز فقط هفت دستگاه پژو 2008 مونتاژ نموده اند و این موضوع نشان از وداع قریب الوقوع این شرکت با نخستین خودرو پسابرجامی کشور دارد. گفته می گردد آبی های جاده مخصوص برنامه هایی برای داخلی سازی پژو 2008 دارند، اما جزئیات خاصی در این مورد منتشر نشده است. از پژو که بگذریم، ایران خودرو در فراوری سمند نیز با افزایش روبرو شده است.
بنابر آمار منتشره، این شرکت طی 6ماه نخست امسال، 20 هزار و 849 دستگاه سمند را به فراوری رسانده و این آمار سبب افزایش حدودا 16 درصدی فراوری محصول موردنظر نسبت به مدت مشابه در سال 98 شده است. ایران خودرویی ها در 6ماه ابتدایی امسال اما 26 هزار و 420 دستگاه دنا را به فراوری رسانده اند تا نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدودا 92 درصد رشد فراوری را به خود ببینند. دنا در مدل های مختلف شامل معمولی و پلاس و توربو به فراوری می رسد. افزایش فراوری اما شامل دیگر محصول ایران خودرو یعنی رانا نیز شده است. طبق گزارش ارائه شده به بورس، در 6ماه ابتدایی امسال چهار هزار و 944 دستگاه رانا در ایران خودرو به فراوری رسیده که رشد حدودا 75 درصدی را نشان می دهد. ایران خودرویی ها به تازگی فراوری رانا پلاس را نیز شروع نموده اند، خودرویی که اخیرا اعلام شد قیمت کارخانه ای آن نزدیک به 145 میلیون تومان است.
اما دیگر محصول ایران خودرو به نام هایما که چینی است و در سایت خراسان این شرکت مونتاژ می گردد، افزایش فراوری را در 6ماه ابتدایی امسال تجربه نموده است. طبق آمار، در مجموع 2هزار و 488 دستگاه هایما تا سرانجام شهریور امسال فراوری شده که نسبت به 6ماه نخست سال گذشته افزایش کاهش نزدیک به 17 درصدی را نشان می دهد. ایران خودرویی ها اما در مرداد امسال فقط یک دستگاه هایما را مونتاژ نموده اند که این موضوع می تواند به معنای توقف فراوری این مونتاژی چینی باشد. طبق آمار 6ماهه ایران خودرو اما دانگ فنگ همچنان در این شرکت مونتاژ نمی گردد. این محصول چینی تا قبل از تحریم ها فراوری نسبتا مناسبی در ایران خودرو داشت، اما در حال حاضر از سبد فراوریات این شرکت حذف شده است. آمار ایران خودرو نشان می دهد طی 6 ماه امسال تنها 94 دستگاه دانگ فنگ در این شرکت مونتاژ شده و این در شرایطی است که خودروی موردنظر در شهریور امسال تیراژی نداشته است.
به سایپا برویم و ببینیم این شرکت چه آماری در فراوری محصولات خود طی 6 ماه ابتدایی امسال به جا گذاشته است. بنابر آمار ارائه شده به بورس، سایپایی ها در فراوری تیبا تیراژی 99 هزار و 981 دستگاهی را در 6 ماه نخست امسال از خود به جا گذاشته اند. این آمار نشان می دهد فراوری خودروی موردنظر در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حدودا 26 درصد افزایش پیدا نموده است.
تیبا تنها محصول فراوری سایپا در شهریور بوده و این شرکت ظاهرا هیچ محصول دیگری در این ماه فراوری ننموده است. آمارها در خصوص پراید اما خبر از حذف فراوری این محصول می دهند. طبق آمار، پراید در 6 ماه نخست امسال تیراژی 74 هزار و 116 دستگاهی از خود به جا گذاشته و در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته حدود 43 درصد افت فراوری را به خود می بیند. آمارهای ارائه شده به بورس نشان می دهد نه سایپا و نه پارس خودرو هیچ کدام در شهریور امسال پراید فراوری ننموده اند تا تعیین گردد این خودرو واقعا و برای همواره حذف شده است. از تیبا و پراید بگذریم و نگاهی هم به محصولات مونتاژی چینی سایپا و زیرمجموعه اش پارس خودرو بیندازیم. بنابر گزارشی که سایپا به بورس داده، این شرکت در 6 ماه ابتدایی امسال تنها 13 دستگاه آریو را به فراوری رسانده است. آمارها همچنین از تداوم توقف فراوری این محصول در شهریور ماه خبر می دهند و تعیین نیست این توقف دائمی است، یا آریو باز هم به خطوط فراوری سایپا بازخواهد گشت. سایپایی ها اما همچنان چانگان مونتاژ نمی نمایند.
بنابر آمار ارائه شده به بورس، این مونتاژی چینی طی 6ماه نخست امسال جایی در سبد فراوریات سایپا نداشته و به نظر می رسد برای همواره از جاده مخصوص رفته است. طبق آمار اما پارس خودرو در 6ماه ابتدایی امسال دو هزار و 492 دستگاه برلیانس را مونتاژ نموده است.
فراوری این تعداد برلیانس در حالی است که طی 6ماه نخست سال گذشته تیراژ محصول مورد نظر فقط 84 دستگاه بود. با توجه به آمار موردنظر، فراوری برلیانس در بازه زمانی تحت آنالیز تقریبا 30 برابر شده است. طبق آمار ارائه شده به بورس، پارس خودرویی ها فراوری کوئیک و ساینا را نیز در شهریور ماه ادامه داده اند. در این بین، تیراژ کوئیک به هزار و 672 دستگاه رسیده است. صورت های اقتصادی سایپا همچنین نشان می دهد ساینا تیراژی 2هزار و 234 دستگاهی در 6ماه ابتدایی امسال داشته است. اگر تنها آمار شهریور را ملاک قرار بدهیم، کوئیک و ساینا به ترتیب هزار و 385 دستگاه و هزار و 504 دستگاه تیراژ داشته اند.
اما نگاهی هم به اوضاع فراوری خانواده رنو در 6ماه نخست امسال بیندازیم و ببینیم این محصول فرانسوی چه شرایطی در فراوری داشته است. طبق اطلاعات ارائه شده به بورس، ایران خودرو با رنو خداحافظی نموده است، اما پارس خودرویی ها فراوری محصولات این شرکت فرانسوی را ادامه داده اند.
طبق آمار، پارس خودرو توانسته در 6ماه ابتدایی امسال 2هزار و 953 دستگاه رنو را به فراوری برساند که در مقایسه با 6ماه ابتدایی سال گذشته، 33 دستگاه بیشتر بوده است. پارس خودرو در شهریور ماه نیز 202 ستگاه از محصولات رنو را فراوری نموده و این موضوع نشان می دهد سومین خودروساز عظیم ایران نیز تا چندی دیگر با توقف فراوری این محصول روبرو خواهد شد. در حال حاضر تعداد زیادی از محصولات رنو در پارکینگ خودروسازان دپو شده اند که به دلیل نداشتن استاندارد آلایندگی یورو5، نیروی انتظامی آنها را شماره گذاری نمی کند.
منبع: اتاق بازرگانی ایران